סיור חשוב נערך אתמול במוקדי הבניה המתוכננת בעיר בית שמש. לא לכל מוקדי הבניה הגיעו המשתתפים, על חלקם צפו, וגם כך הבינו את המועקה הגדולה שעלולה להיות לעיר ולתושביה באם התכניות האלה יתממשו ואו אפילו בחלקם.
ראשית, הפתעה נעימה הייתה לראות התארגנות בממדים כאלה, היו שם שני נבחרי מועצת עיר, היו שם נציגי תושבים, הגיעו חברי מושבים מהאזור מה שאומר הבניה שייכת לבית שמש אבל גם נוגעת בהם, ובעיקר, בעיקר גורמי מקצוע מכל מי שמחשבתו אכן רואה טובת ערכים עליהם הוא מופקד. הארגונים הירוקים, קק"ל, רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, אדם טבע ודין, חבר בוועדה המחוזית, וגם עו"ד מלווה ומייעץ ובעיקר תושבים איכפתניקים.
התגבשות מערך כזה נעשה מתוך הבנת תכניות הבניה העתידיות שמאיימות, כן אין מילה אחרת לתאר זאת, להכחיד ערכי טבע.
כל מי שנכח במקום דיבר מתוך מר ליבו, מתוך המצוקה אליה נקלעת סביבתו תוך התעלמות מצרכי התושבים ואפילו גזילת חלקי קרקע פעילה לפרנסה (חקלאים). על כל זה הנה הפרטים.
הסיור החל בקרבת שכונת חפציבה, למה דווקא שם. פשוט נוח, ומשם ניתן לתצפת על גבולות גזרת תכניות בניה ו 1 ו- ו-2. כ-5000 יח"ד יכחידו יערות שנטעו לפני שנים, תוך ויתור על ערכים ארכיאלוגיים, ממש כפי שהושמדו אתרים כאלה בבניית חפציבה. ו-2 (עוד נתייחס אליה בבוא הזמן) אמורה לבלוע בתוכה את מושב מחסיה, לגור בכפר ולחיות בעיר. לא תאמינו עד לאן הגיעו המתכננים, היער מצפון למושב ייכרת כולו לטובת אלפי יח"ד!!!. האדמות החקלאיות מסביב לתחנת התדלוק המתוכננת בכניסה מושב יהפכו לאתרי בניה וכך לאורך כביש 10 משני צידיו, ממזרח ממערב ייבנו שיכוני רבי קומות.
משם קפצו המשתתפים לתחנת הדלק בל, בקרבתה ממתין אתר שפיכת אדמה שיהפוך לאתר בניה נוסף להרחיב את שכונת יפה נוף (שכונה באשכול 1) בעוד מאות דירות. על העמקת העוני שמעו בוועדות התכנון, כנראה שלא. המשתלה תיעלם, היער בקרבתה נגזר גם דינו. הגבעה, בואכה מושב זנוח, עוד מושב מתחום מטה יהודה (איפה ראש המועצה האזורית מטה יהודה?) יחליף כסותו מירוק לצבע בניינים רבי קומות, במקרה הזה הפגיעה היא גם בחקלאים בעלי קרקע עליה בנויים לולים שוקקים שייעלמו!!!
שכונת המשקפיים מציגה תוכניות בניה תוך פגיעה לא רק בערכי טבע אלא בתכנון עירוני במקום בית אבות, התוכנית תשונה לטובת בניית גרדי שחקים. אחת המשתתפות שאלה בתמיהה: מה יש לעיריית בית שמש נגד בתי אבות? התושבים, רובם עולים מארה"ב, עזבו את ניו יורק, אבל ניו יורק לא עזבה אותם. גם כאן יתקלו בבניינים של 24 קומות בצפיפות לא מביישת את ברוקלין. היער הוכחד כבר מזמן, לטובת בניית מאות דירות השכרה, בכאב מתארת אביגיל תושבת השכונה את הסכנות, האיומים, והטרדה שתנבע. עזבו לרגע את הכספים שהושקעו ברכישת דירות. בעיקר חוסר האמון בין המתכננים והמבצעים לבין מי שהקדים להגשים חלום חייו בבניית דירה בארץ ישראל.
למעלה משלוש שעות נמשך הסיור, בכל נקודה בלטה תחושת התסכול. בכל מקום הוזמן נציג השכונה לשטוח את סיפורו, ולכל אחד היתה תחושת זלזול מצד הרשות המקומית. בנווה שמיר התייצבו תושבים נציגים לתאר איך במקום יער שכבר הוכחד מתקדמת תכנית בניה. מתחת למצוק מול רח' חגואל עומדים לבנות בניינים רבי קומות. "היום יש פקקים על הכביש שאנחנו רואים למטה, תארו לכם כאשר יבנו כאן עוד מאות יח"ד. איזו קטסטרופה תהיה כאן?".
הסיור בא לדבר בעיקר על הפגיעה בערכי טבע, אקולוגיה, ארכיאלוגיה- עתיקות- אגב מעניין מדוע נפקד נציג מרשות העתיקות, היסטוריה, קק"ל, וחשף תכנית בניה להגדיל את העיר לממדים לא הגיוניים. דיברו על רבע מיליון, אחד שמע על חצי מיליון, ואחת הצהירה על תכנית לבניית העיר השניה בגודלה במדינה אחרי ירושלים מיליון תושבים!!! וואו. וואו.
מסקנות עדיין מוקדם להסיק, התרשמות ראשונית, הריכוז הגדול של התוכניות השונות הפתיע (אפילו אותי ס.צ), כשעומדים בשטח ורואים מה עומד להיות מאחת מפינות הנוף היפות בארץ ישראל, אפשר להתבייש שבית שמש היא האחראית לפגיעה בה. 750 דונם חורש טבעי, מבלי לכלול את הכחדת היערות מסביב למחסיה, עוד כמה מאות דונמים ירוקים, בהם נהנים צבאים, איילים, בעלי חיים שהטבע להם הוא בית גידולם, ולנו הוא מראה מרכך מציאות קודרת, גם בנציגים הירוקים למודי עבודת שטח מופתעים מהקלות בה מוותרת בית שמש על הסביבה הירוקה שלה. האם זה חייב להיות?
המאבק, המלחמה תהיה גדולה וקשה בהתגרות האווילית שיוזמים גורמי תכנון ובניה, עתה יא רק בראשיתה. הוגשו כבר התנגדויות, עתה לירוקים נעשה קל יותר כי הם מבינים שאינם לבד עוד במערכה הזו, יש להם גב גדול וחזק מתושבים, שהם הנפגעים העיקריים.
אם לא הצטרפתם עד כה, ואו אינכם בקיאים בכל התכניות המטרידות הללו, אתם מוזמנים להצטרף לאחת מהקבוצות הרבות שנפתחות עתה תחת הכותרת בית שמש שומרים על השטחים הירוקים.
השתתפו בסיור: נתי גבאי, תמי זוסמן חברי מועצת עיר. איתן חברוני (איכות סביבה מטה יהודה), תחיה טואף, אביגיל ורבורג, דניאל שור, שמואל שרייבר. אלי אלמליח ושלומי אדרי מושב זנוח.
סיגל ספרוקט מרכזת מטעם קק"ל את המאבק על שכונה 2. פזית שביד שייט- החברה להגנת הטבע. מתן נחום – החברה להגנת הטבע. אור משה החברה להגנת הטבע. זוהר אפק-אדם טבע ודין. עו"ד שחר פטל מוביל במאבק.
נכתבה ביום שני, 07 ביולי 2025, 13:57
כל מילה בסלע חזקו ואמצו תודה ציון על העדכונים
נכתבה ביום שני, 07 ביולי 2025, 10:34
בית שמש לא צריכה להיות גדולה כמו ירושלים . צריך לבנות עוד שכונות לציבור הכללי והדתי לאומי !! לחרדים יש מספיק שכונות שם ולא צריך לבנות להם עוד. בנוסף לכך רבים מהם משלמים ארנונה נמוכה וההכנסות לעירייה לא גדולות בגללם !!! חובה לאזן את סוגי המגזרים בעיר ולא לכרות יערות רבים בסביבה .