"בשנים האחרונות המגזר הציבורי, לרבות הרשויות המקומיות ונבחריהן, עושה שימוש ברשתות החברתיות המקוונות (בעיקר פייסבוק, יוטיוב, אינסטגרם וטוויטר) ומנהל עם הציבור תקשורת בלתי אמצעית. השימוש ברשתות החברתיות, מחד גיסא, מייעל ומקצר את ההליך של העברת מסרים ומידע לציבור בדבר מתן שירותים בשגרה ובחירום ומייעל את הטיפול בפניות ובתלונות הציבור, ומאידך גיסא, גלום בו פוטנציאל לסכנות ולגרימת נזק, כגון פגיעה בזכות לפרטיות, לחופש הביטוי ולשוויון."
כך פותח דו"ח מבקר המדינה לשימוש ברשתות החברתיות של שנת 2020. בחודשים מאי עד דצמבר 2019 בדק משרד מבקר המדינה את השימוש של הרשויות המקומיות ונבחריהן ברשתות החברתיות בנושאים האלה: היקף השימוש ומטרותיו, הניהול הטכני, התכנים המועלים על ידי הרשויות המקומיות ועל ידי ציבור המשתמשים ושימוש ראשי הרשויות ברשתות החברתיות. הביקורת נעשתה גם בעיריית בית שמש.
חזרנו חמש שנים אחרי' לבדוק האם העירייה עומדת בדוח המבקר הזה? ולא שהיא עומדת בדוחות מבקר אחרים שנכתבו בעמל רב על עיריית בית שמש. למשל הדוח על עובדים בני משפחה קרובה. שום דבר לא השתנה מאז נכתב הדוח ההוא. עדיין בני משפחה מקרובה ראשונה וקרובה שניה עובדים ביחד לעיתים באותו חדר, לעיתים באותו אגף.
תמונת המצב העולה מהביקורת בנושא הרשתות החברתיות, עוררה הרבה שאלות אצל המבקר. שאלנו את מי שאחראי או אמור להיות אחראי על תפעול הקשר לציבור באמצעות אותן רשתות את שאלות המבקר, נדגיש חמש שנים אחרי, זמן מספיק לתקן. האם יש נוהל כתוב ותכנית עבודה שמנחה את הדוברות לתפעול המערך ברשתות החברתיות? למשל, מה המטרות בשימוש ברשתות החברתיות, מהו קהל היעד. איך החברה החרדית מקבלת את הרצון להפעיל רשת חברתית. האם יש נוהל תיעוד של פרסומים ברשתות החברתיות? דובר העירייה לא טרח להשיב.
שלוש מהערות המבקר בדוח לשנת 2020 הן: מהות הפרסומים - מרבית הפרסומים של הרשויות המקומיות ברשתות החברתיות עוסקים בהעברת הודעות ומסרים לציבור וביחסי ציבור לרשות. שיעורם של הפרסומים שאיפשרו מעורבות או אינטראקציה של הציבור מעבר לאפשרות הוספת תגובה היה נמוך.
עיריית בית שמש מפעילה קבוצות עדכונים לציבור, לאחת מהן הצטרפתי לבחון אם הכללים שמבקר המדינה בדק, כבר תוקנו. ובכן ככל שמדובר בקבוצת העדכונים לה התחברתי, אין אפשרות לציבור להגיב. הכיוון חד צדדי, עדכונים מבלי לשאול שאלות. הציבור מקבל ומושתק. פשוט כך. אין לו שום יכולת להגיב, מקסימום תנועת יד לביטול או מחיאות כפיים לשביעות רצון.
שימוש במשאבי הרשות - נמצאו ראשי רשויות המעסיקים עובדי רשות בתפעול חשבונותיהם האישיים ברשתות החברתיות, המכילים גם תעמולה פוליטית, למרות האיסור על שימוש במשאבי הרשות לצרכים אלו. תפתחו ותקראו, האם אין תעמולה פוליטית בדברים שנכתבים בדף הפייסבוק של ראש עיריית בית שמש?
וכמה עוקבים יש לו לראש העיר בדף הפייסבוק שלו? אחרי כמעט שנתיים (מאוגוסט 2023) ועד היום צבר 400, כ- 400 עוקבים. הרבה? קצת? לעיר של 180 אלף תושבים זה די מעט.
עורך הדף ולא קשה לנחש שזה לא שמואל גרינברג בכבודו ובעצמו כותב: "אתמול השתתפתי בטורניר קט-רגל מרגש במיוחד לזכרו של סמ"ר ברהנו קאסיה ז"ל, לוחם סיירת גבעתי ותושב בית שמש, שנפל בגבורה בפעילות מבצעית בעזה.". בתרשומת אחרת לפני 3 ימים: "תושבים יקרים, שבוע עמוס פעילות עבר עלינו בבית שמש, אני שמח לשתף אתכם בעשייה שלנו עבורכם" ובהמשך: "במהלך ל"ג בעומר השתתפתי בהדלקות המסורתיות בשכונות העיר."." נפגשתי עם נציגי בית הספר להייטק של אוניברסיטת רייכמן". ראש העיר לא מדווח בדף על הקשיים, על הביקורות, על ההקצאות החסרות, על העיר המלוכלכת, והצורך לנקות אותה, על תכנון ובניה לקוי שפוגע בתושבים שהצביעו לו. ושאלת השאלות, האם הדיווחים האלו אינם פוליטיים? כאשר ראש עיר מדבר בגוף ראשון, השתתפתי, נכחתי, פעלתי, עשיתי, זה בודאי יחסי ציבור לעצמו ולא לרשות המקומית, ולא לנבחרים שלידו.
וגם אם כבר נאלץ הכותב בדף בין אם זה ראש העיר, ובין אם זה מפעיל הדף שלו, להעלות סיקור על פעולה כלשהי אינו מזכיר שותפים. "הונחה אבן הפינה למוסד חינוכי חדש לחינוך מיוחד ברמת בית שמש ד'. השתתפו נציגי משרד החינוך, הנהלת העיר, אנשי מקצוע ועמותת "אוהל". מיהם נציגי הציבור? אללה יודע. האם מה שאינו גרינברג לא יוזכר?.
לא. יש מקומות בהם הוא נדרש להציג שותפים לעשייה, כאשר מדובר בנציגים ציוניים, גרינברג מגלה שותפות נדיבה, עם שיטרית, עם הולנדר הוא אפילו יצרף סרטון. מה שמצביע על כוון ציבור הנחשף לדף הזה. 82% מתושבי העיר חרדים, להם הגישה לדף הזה אינה נגישה. האם עבור 18% שווה לפתוח דף? וכדאי לשים לב לתמונות, המבליטות את נוכחותו בציבוריות המקומית. בדרך כלל זו תמונה גדולה, ואם כבר נדרש לצרף תמונות מחבריו החרדים, אלו יהיו תמונות בגודל יחסי מוקטן לתמונותיו שלו.
חיפשנו תגובות בדף ועל הדף. מעטות התגובות בדף, יש דפים שזכו לתגובה בודדה אחת, ויש בכאלה, שהגזימו הקוראים, והגיבו שתי תגובות. מה שאומר שהציבור אם בכלל אינו מוצא עניין בדף ובכל זאת ממשיך מי שמעלה את התוכן להפגין התמדה. התמדה שעולה לקופה הציבורית.
אגב אין זו פעם ראשונה שהעירייה מפעילה דף בכסף טוב. בדצמבר 2018 התקשרה העירייה עם חברה פרטית המתמחה בתחום אסטרטגיה ברשתות חברתיות ויחסי ציבור, וחתמה עימה על חוזה לקבלת שירותים לניהול הדף תמורת 19,000 ש"ח (בתוספת מע"ם) לחודש. חוזה ההתקשרות נחתם לחמישה חודשים בלבד ואילו החברה נתנה שירותים לעירייה עד סוף חודש ספטמבר 2019 עוד עלה, כי החוזה לא התייחס למקרים של הפרת סודיות או לאבטחת מידע.
ומדף הפייסבוק של גרינברג, מצאנו. "בשורה גדולה לבית שמש: תקציב 2025 יוצא לדרך עם השקעה חסרת תקדים בתושבים! תושבים יקרים, אני רוצה לשתף אתכם בהחלטה החשובה שקיבלנו – תקציב עיריית בית שמש לשנת 2025 אושר לפני דקות אחדות במליאת מועצת העיר, והוא מביא איתו בשורה משמעותית בכל תחומי החיים בעיר. אחרי עבודה מאומצת, תכנון מדויק והתמודדות עם אתגרים לא פשוטים, הצלחנו לבנות תקציב מאוזן ואחראי שמעמיד אתכם, התושבים, בראש סדר העדיפויות." יחסי ציבור לתקציב, לראש העיר. חלפו כמה חודשים מאז אושר התקציב בעירייה, בפייסבוק יש אפילו תמונה עם אותיות קידוש לבנה התקציב אושר. אנחנו בסוף מאי, התקציב טרם אושר במשרד הפנים. יש מילה על כך? בודאי שלא תהיה. לא כותבים משהו שלילי לפגום ביחסי הציבור הטובים. אל תצפו. ואם רק סיקור חיובי יעלה בדף, האם זה אינו ניצול ליחסי ציבור בלבד?
אחת מהנקודות המצדיקות שימוש ברשתות החברתיות, הוא השימוש בהן בשעת חירום ולאפשר לתושבים להיערך כנדרש. בכל דף הפייסבוק שמנהל ראש העיר מאז אוגוסט 2023 אין אפילו פעם אחת התייחסות למצב החירום שבו נזעקים אנשים להיכנס למקלטים, למרחבים מוגנים. ואולי ברשת העדכונים הירוקה? רוב העדכונים בקבוצה הם עדכוני תנועה. מה שצריכות לעשות חברות התנועה בעיר, עושה בשבילם עיריית בית שמש. נכון? כפי שאמרנו אין פיקוח על העדכונים המתפרסמים, כך שיכולים בדוברות לעלות מה שליבם חפץ. האם זה תפקידם? אמרנו ואנחנו חוזרים ואומרים, אין נוהל כתוב לניהול מערכות כאלה בעיריית בית שמש וזה אחרי קבלת דוח מבקר המדינה.
סיכום: עיריית בית שמש מנסה לתפוס את גל הקידמה, הבעיה היא שאינה מצליחה להדביק פערים, אינה כותבת נוהל, אינה עורכת מבחנים למאמציה, ובעיקר מוציאה כספים למטרה חשובה ללא עריכת הביקורת הנדרשת.